Jdi na obsah Jdi na menu

Co znamenají piktogramy na obalech?

Co znamenají piktogramy na obalech?

Kupujete si nový zámek či cylindrickou vložku, ale nevyznáte se v piktogramech na obalech? Podívejte se na náš přehled jednotlivých znaků. Jednoduše si pak můžete vybrat přesně ten výrobek, který potřebujete.

Na obalech nebo v popisech výrobků FAB se setkáte s dvěma kategoriemi piktogramů. První popisuje bezpečnostní třídu a úroveň zabezpečení proti zlodějům, kterou vložky a zámky nabízí. Například zda je odolný proti různým technikám proniknutí zámku.

Co se týče bezpečnostní třídy, číslo udává stupeň odolnosti cylindrické vložky proti násilným pokusům o její překonání. Jednotlivé třídy se rozdělují podle použitých nástrojů a času potřebného k překonání zábrany. 1. třída nabízí základní ochranu, 2. třída zvýšenou, 3. třída vysokou a 4. bezpečnostní třída je nejvyšší úroveň zabezpečení cylindrických vložek prodávaných v ČR.

Piktogramy zabezpečení proti zlodějům jsou tyto: odolnost proti odvrtání; odolnost proti dynamické metodě (bumping čili nedestruktivní metoda otevírání cylindrických vložek pomocí speciálního klíče); ochrana proti planžetování (nedestruktivní metoda otevření pomocí pružného kovového drážku neboli planžety); ochrana proti vytržení; ochrana proti neoprávněnému kopírování klíče.

Druhá kategorie popisuje standardní a volitelné doplňkové funkce. Patří mezi ně funkce 2v1 (možnost mechanického přenastavení na jinou sadu klíčů bez nutnosti měnit vložku); prostupová spojka (možnost odemknutí i proti zasunutému a pootočenému klíči); rozlišovače (6 barev).

Při koupi vložky hrají piktogramy důležitou roli. Můžete si připlatit za funkce, které vám usnadní život například v případě ztráty klíčů. A samozřejmě vždy doporučujeme pořídit si kvalitní bezpečnostní dveře a do nich originální cylindrickou vložku se všemi možnostmi ochrany proti destruktivním i nedestruktivním metodám vniknutí.

zdroj: fab.cz