Jdi na obsah Jdi na menu

Zabezpečte chatu před zazimováním

Zabezpečte chatu před zazimováním! Poradíme Vám jak na to.

Chaty, chalupy a letní sídla

To jsou jedny z nejoblíbenějších cílů zlodějů, zvláště když léto skončilo a zloději mají téměř jistotu, že ho nečeká nepříjemné překvapení v podobě právoplatného majitele. Nenechavcům lze ale v „návštěvách“ zabránit, nebo jim alespoň řádně ztrpčit život. Pokud by lidé více dbali na zabezpečení svých chat, možná by se snížil i počet vloupání do nich. Ten dosáhl podle policejních statistik za celý rok 2013 čísla 4 841 – to je průměrně něco přes třináct chatek denně.

„Opevnění“ chaty s sebou samozřejmě přináší nutnost určitých investic, na druhou stranu vám ale může uchránit jak majetek, tak psychickou pohodu a pocit bezpečí. Může se jednat řádově o tisíce, u náročnějších pár desítek tisíc korun, ale takto pořízené bezpečnostní prvky vám nějakou dobu vydrží.

Pořiďte si světelný vypínač a pohybové čidlo

Zloději nejčastěji pracují pod rouškou tmy. Investujte tedy do světelných čidel pohybu nejenom před hlavními dveřmi, ale třeba i přede dveřmi na terasu nebo do garáže. Dobré je také mít světelný spínač, který se večer rozsvítí v některé z místností uvnitř domu. Málokterý zloděj bude riskovat, že v domě na někoho narazí. Řešením jsou také elektronické zabezpečovací systémy, které okamžitě přivolají bezpečnostní agenturu.

Hlavní jsou dveře

Investujte do kvalitních, pevných dveří, které jsou zpravidla prvním, na co se zloději zaměří a ideálně tím, na čem si vylámou paklíče. Jak dveře, tak kování a cylindrická vložka v nich by měly mít příslušnou certifikaci a odpovídat minimálně 3. bezpečnostní třídě. Takové dveře jsou nejen odolné, ale jejich vložka odolá i pokusům o odvrtání, planžetování nebo bumping. Třetí třídu bezpečnosti navíc vyžadují pojišťovny. I zárubně by měly být tak pevné, aby nešly roztáhnout, a dveře by se měly otevírat dovnitř, aby zloděj neměl přístup k pantům.

Psychologická válka

Pevné dveře navíc mohou nenechavce odradit, neboť usoudí, že by s nimi měl moc práce. Podobně zastrašující efekt mívá vysoký plot, přes který se špatně utíká s lupem.

Cesta nejmenšího odporu

Důkladné zabezpečení si tedy zaslouží i okna, neboť není nic snazšího, než jedno z nich vysklít kamenem a posloužit si celým obsahem chaty. Možností je několik – třeba pevné, uzamykatelné okenice nebo mříže, ideálně na vnitřní straně. Pokud vám vadí zkažený výhled, lze použít takzvané nůžkové mříže, které lze vytahovat a stahovat, popřípadě bezpečnostní fólie, která zabraňuje vysypání rozbitého skla.

Nenahrávejte na „vlastňák“

K chatám a chalupám tradičně patří kůlna s nejrůznějším nářadím. I ta by měla mít pevné dveře zajištěné kvalitním zámkem. Právě v kůlnách a dílnách totiž zloděj může objevit další nářadí, kterým může škodit a ničit, nemluvě o snadno zpeněžitelných strojích typu motorové pily nebo sekačky.

Nabízí se využití visacích zámků vyšších řad, které jsou běžnými prostředky jen těžko poškoditelné. Samozřejmě je pak důležitá i kvalitní a dobře uchycená petlice. Zámky s petlicemi se již prodávají jako komplet a my Vám rádi poradíme, jak na to.